MILAAN TIP 3: CASTELLO SFORZESCO

Eén van de mooiste oude gebouwen in Milaan is zonder twijfel Castello Sforzesco. Het kasteel heeft een centrale ligging in het oude stadscentrum van Milaan. Dit van oorsprong middeleeuwse kasteel vormt de brug tussen de drukte van de binnenstad en de heerlijke rust die heerst in het erachter gelegen Parco Sempione. Ook valt het duidelijk op door de indrukwekkende entree doe je toegang geeft tot het complex. Naast dat het een gebouw is dat er erg mooi uitziet en ook een boeiende geschiedenis heeft, zijn er tegenwoordig ook een groot aantal musea in het gebouw aanwezig, waardoor een belangrijke trekpleister is.

Geschiedenis

De geschiedenis van Castello Sforzesco begint bij Galeazzo II Visconti, een Italiaans edelman die leefde van 1320 tot 1378. Hij maakt deel uit van het machtige geslacht Visconti, die in de periode van 1278 tot 1447 de macht hadden over de toen nog de stadstaat Milaan. Hij was het die opdracht gaf tot de bouw van het kasteel. Het originele kasteel werd gebouwd tussen 1358 en 1370 en heette toen nog Castello di Porta Giova. Deze naam was te danken aan één van de toegangspoorten in de muren van het kasteel. Enkele opvolgers van het machtige Visconti geslacht hebben in de periode daarna het bouwwerk laten uitbreiden. Op een gegeven moment was het een vierkante indeling waarvan de zijden 200 meter lang waren. Op elke hoek stond een toren en het bouwwerk werd afgeschermd door muren die wel zeven meter dik waren. Het kasteel was de vaste residentie van de Visconties.

Van 1447 tot 1450 was er een andere machthebbende factor, namelijk de Ambroriaanse Republiek. Deze machtsfactor kwam om de hoek kijken toen de laatste kinderloze Visconti, Filippo Maria Visconti stierf. De republikeinen grepen de macht en riepen de Ambrosiaanse Republiek uit. Alhoewel deze republiek maar 3 jaar heeft bestaan had dit grote gevolgen voor het kasteel dat werd vernietigd door de republikeinen.

In 1450 werden de republikeinen verslagen door Francesco Sforza. Hij was de grondlegger van de Sforza-dynastie in Milaan en begon aan de heropbouw van het kasteel. Hij richtte het gebouw in als zijn prinselijke residentie. Voor de decoratie in de centrale toren huurde hij de architect en beeldhouwer Filarette in, een naam die nog steeds is verbonden aan de toren ‘Torre del Filarette’, één van de hoogtepunten van het tegenwoordige kasteel. In de periode dat de dynastie van Sforza regeerde werden er nog enkele zaken toegevoegd aan het kasteel. Onder andere Leonardo da Vinci is nog ingehuurd voor het maken van enkele fresco’s in verschillende vertrekken van het complex.

Castello Sforzesco

In 1515 kregen de Fransen het hier voor het zeggen. Na wat verzet werd uiteindelijk ook het kasteel veroverd en heeft het kasteel een aantal jaren dienstgedaan als wapendepot. Nog één keer kwam er voor korte tijd een Sforza aan de macht en werd het kasteel weer grondig opgeknapt om weer dienst te kunnen doen als residentie. Al gauw waren het de Spanjaarden die hier de macht kregen en het kasteel als citadel inrichtten. De ombouw tot fortificatie begon omstreeks 1550. Toen Napoleon aan de macht kwam werden veel delen van de fortificaties ontmanteld en vernietigd. Het fort werd in de periode van Napoleon vooral gebruikt voor militaire doeleinden. Na de eenwording van Italië in de negentiende eeuw werd het bouwwerk deel van de stad Milaan. Er werd een park aangelegd op plek waar voorheen militaire parades plaats hadden.

De laatste ingrijpende gebeurtenis voor het kasteel was de Tweede Wereldoorlog, toen delen van het kasteel beschadigd raakten door bombardementen van de geallieerden. Na de oorlog werd het kasteel weer heropgebouwd en werd er ook rekening gehouden met het huisvesten van musea in het complex.

Torre del Filarete

De toegangspoort van het kasteelcomplex genaamd ‘Torre del Filarete’ is de toegang tot ‘Castello Sforzesco’. Naar het Nederlands vertaald betekend dot zoveel als ‘Sforza Kasteel’. Deze toren valt dan ook erg op en trekt mensen al van ver richting deze site. Het hoogste punt van de toren is 70 meter vanaf de grond gemeten en dateert uit de periode 1901-1905. De toren is genoemd naar de architect Filarete die in het verleden zorg droeg tot enkele ingrepen aan het complex. Opvallende elementen zijn de klok boven in de gevel van de toren en enkele prachtige beeltenissen. Zeker het bas-reliëf van koning Umberto I op een paard springt erg in het oog.

De toren verleent toegang tot het complex en was in het verleden gebouwd voor militaire doeleinden. In het bouwwerk van de toren zelf zit een museum. De toren oogt machtig en als je er voor staat waan je jezelf in vervlogen tijden. Je moet je dan wel goed kunnen afsluiten van alle moderne invloeden zoals selfie-makende mensen die vinden dat de poort nog fraaier op een foto waar ook hun gezicht op staat.

Castello Sforzesco

Musea

De toegang tot het kasteel en het domein is gratis. Alleen al dit gedeelte is één groot openluchtmuseum met prachtige binnenplaatsen en een grote fontein in het fraaie park. Toch zijn er ook een aantal musea op het domein. Zo is er het museum voor kunst en antiek in de voormalige vertrekken van de hertog. Grote namen van kunstenaars uit de renaissance hebben hier hun sporen achtergelaten. Zo zijn er werken van Leonardo da Vinci en ook het onvoltooide beeldhouwwerk Pietà Rondanini van Michelangelo is hier te bewonderen.

Voor het bezoeken van de musea betaal je een kleine toegangsprijs, maar het brengt je dan wel op plaatsen waar je normaal niet kunt komen wanneer je het kasteel bezoekt. Naast de mooie kunstcollectie is er ook een verzameling van muziekinstrumenten. In verspillende vertrekken zijn kleine musea ondergebracht en deze zorgen zeker voor een informatieve meerwaarde tijdens je bezoek aan het complex. Naast de al eerder genoemde werken die hier te bewonderen zijn, zijn er ook musea met meubels en lignee-beelden, een archeologisch museum met Egyptische vondsten en een museum met archeologische vondsten uit de regio. Al deze musea zijn met één entreeticket te bezoeken.

Bekijk entreetickets en rondleidingen voor Castello Sforzesco