Milaan top 10 - de allerbeste tips voor een geslaagd stedentrip naar Milaan

Milaan top 10 / Dom van Milaan

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

winkelen

Dom van Milaan

Castello Sforzesco

Laatste Avondmaal

Brera

San Siro stadion

Parco Sempione

architectuur

Teatro alla Scala

bezienswaardigheden

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: Milaan voordeelkaarten
 
TIP: ontdek Milaan op de fiets
 
meer handige Milaan tips

MILAAN TIP 2: DOM VAN MILAAN

Een absolute publiekstrekker van Milaan is de Duomo Santa Maria Nascente. In de volksmond wordt deze vooral Dom van Milaan (in het Nederlands) of Duomo genoemd. Deze kathedraal staat centraal in het hart van de stad en is één van de grootste kerken ter wereld. Omdat de manier om de grootte van een kerk te bepalen op verschillende wijzes ingevuld kan worden kun je niet zeggen de nummer 2, 3 of 4 van de wereld. Feit is dat de Dom van Milaan een immens bouwwerk is dat door de enorme gotische façade nog veel meer indruk maakt. Het is vooral deze gotische bouwstijl die de kathedraal van Milaan zo uniek maakt. Wij kennen weinig andere religieuze bouwwerken op de wereld waar zoveel oog voor detail van toepassing is. Het is daarom ook goed dat je het dak van de Dom kunt bezoeken, want vooral vanaf die hogere positie kun je goed zien hoe gedetailleerd deze kathedraal gebouwd is.

Geschiedenis
De bouw van de ‘Duomo Santa Maria Nascente’ startte in de veertiende eeuw. Uiteindelijk was de bouw pas vervolledigd in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Op de plek waar de dom van Milaan nu staat stond hiervoor de zomerkathedraal van St Tecla. Deze moest plaats maken toen graaf Giangaleazzo Visconti in 1386 opdracht gaf tot het bouwen van de dom.
De beginjaren van de bouw werden vooral bepaald door Franse en Duitse bouwmeesters. Deze moesten vrij snel het veld ruimen, omdat de bouw zeer traag vorderde. Toen kwam Filippino degli Organi aan het hoofd van het bouwproject omstreeks 1400. De bouw ging sneller en in 1418 werd het eerste deel van de Dom ingewijd door paus Martinus V. Hij wijdde het hoogaltaar in. Door de lange tijdspanne bij de totstandkoming van de dom wisselde de stijl regelmatig. Zo werd er onder kardinaal Carlo Borromeo een flinke verandering in de bouwstijl toegepast.

De barok façade dateert uit 1616 en is van de hand van Pellegrino Tibaldi. De Gotische vormen in de façade werden toegevoegd door Buzzi. Uiteindelijk werd de kerk ingewijd in 1572 door Borromeo. Dit werd gedaan ter ere van de geboorte van Maria.
Gedurende de zeventiende eeuw werden er nog tal zaken bijgebouwd en van stijl gewisseld. Zo dateert de torenspits uit alweer de eeuw daarop, uit 1762, en deze bereikte een voor die tijd uitzonderlijke hoogte van maar liefst 108,5 meter.
Nog altijd was de bouw niet voltooid. Het was Napoleon Bonaparte die uiteindelijk op 20 mei 1805 opdracht gaf om een eind te maken aan het project door de bouw te gaan vervolledigen. Veel van de nog ontbrekende façades en spitsen werden de jaren daarop gebouwd. Ook de standbeelden aan de zuidmuur dateren uit de negentiende eeuw. Ook werden in deze periode de oude glas-in-lood ramen vervangen. Ondanks de bombardementen van geallieerden en schade aan de dom werd er doorgegaan met de bouw ervan. Uiteindelijk werd de laatste toegang tot de dom feestelijk geopend in 1965. Dit wordt door velen gezien als het jaar dat de voltooiing van het gebouw een feit was. Nog altijd zijn er echter plekken waar nog standbeelden en versieringen moeten worden voorzien. De dom van Milaan is één van de bouwwerken waar men het langst aan heeft gewerkt.

Een ander interessant detail uit de geschiedenis van het gebouw, dat niet zozeer met de bouw te maken heeft is dat Napoleon hier gekroond is tot koning.

De Dom bezoeken
De dom van Milaan is geopend voor publiek. Het is dan ook zeker aan te raden om deze tijdens je verblijf in Milaan eens te bezichtigen. De lange geschiedenis van de bouw met de verschillende stijlen en het prachtige interieur maken het een uniek object.

Voor het bezoeken zijn er een aantal opties. Het belangrijkste is echter om je kaartje al vooral online te bestellen. Naast dat de concurrentie van diverse aanbieders online vrij groot is en dit tot scherpe prijzen kan leiden, is het ook makkelijk omdat je niet meer hoeft aan te schuiven voor een entreeticket ter plaatse.

Een populaire optie is een entreeticket met een audiogids. Deze audiogids stelt je in staat om als bezoeker je eigen plan te trekken en toch veel informatie te vergaren over de Dom van Milaan. De audiogids is bovendien ook beschikbaar in het Nederlands.

Een andere populaire manier van bezoeken is onder begeleiding van een gids. Het is mogelijk om met een Engelstalige gids een rondleiding te krijgen door het kerkgebouw en zo op een fijne manier geïnformeerd te worden.
Meer info over de Dom van Milaan bezoeken met een Engelstalige gids.

Met een Milan Pass heb je gratis toegang tot de dom en mag je de wachtrij verlaten en overslaan zodat je meteen naar binnen kunt.

Naast dat je dom kunt bezoeken van binnen, is het ook mogelijk om de dakterrassen van de dom te betreden. Dit kan met een combi-ticket.

Je ziet dat de opties voor een bezoek aan de ‘Duomo Santa Maria Nascente’ te over zijn.

De dom is dagelijks te bezoeken tussen 8:00 uur en 17:00 uur. De goedkoopste tickets kosten slechts enkele euro’s. Afhankelijk van hoe je de dom wilt bezoeken kan deze prijs nogal oplopen. Een bezoek aan de dakterrassen maakt je bezoek bijvoorbeeld al weer heel wat duurder.

Let ook goed op tijdens je zoektocht op internet. Er zijn aanbieders die duurder kunnen zijn dan officiële website van de Dom. Een goed beginpunt is dus de officiële website van de Dom, zodat je weet wat de standaardprijzen zijn en wat ervoor wordt aangeboden.

Het dak op
Het leuke van de ‘Duomo Santa Maria Nascente’ is dat het ook mogelijk is om de dom vanaf het dak te bezichtigen. Dat geeft een hele aparte ervaring en bovendien ook een mooi uitzicht over delen van Milaan. Sportievelingen kunnen de dom beklimmen via de trappen en zo het dak betreden. Gelukkig is er voor mensen die wat minder mobiel zijn of liever net buiten adem het dak op komen ook de optie om de lift te pakken. Veel van de gotische details van de kerk kun je hier van dichtbij bewonderen. Dit is een unieke ervaring om bepaalde zaken te kunnen zien die je normaal nooit zo gedetailleerd kunt aanschouwen.

Ook hier geldt overigens dat je het dak kunt bezoeken met een gids of audiogids om je bezoek aan het dak nog informatiever te maken.

Meer over de Dom van Milaan:
Dom van Milaan
Dom van Milaan


 

Milaan bezienswaardigheden Milaan voor beginners Milaan informatie alles over Milaan Milaan tips